Menu

La Sala

06 junio 2007

la sala (3)

Plaça del mercat, 1899 Biblioteca Museu Victor Balaguer

Centre d’art contemporani LA SALA

 

Un suculent àpat cap al futur extraient receptes, aventures i desventures del passat.

 

En aquesta mostra he cregut oportú valorar i donar a conèixer encara més uns espais de la història i de la cultura de Vilanova i la Geltrú, per tal de poder entendre i gaudir de la seva riquesa actual.

 

L’espai? El del Gran Saló, Saló Marfil, La Sala i la seva vida.

L’ambient? El del Museu Romàntic Can Papiol.

La paret? Pintures de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de quatre mestres dels segles XIX i XX, d’en Joaquim Mir, d’en Alexandre de Cabanyes i Marquès, d’en Enric C. Ricart i d’en Joan Martí Torrents.

Intervencions d’avui? Les d’en Biel Capllonch, d’en Pep Duran i d’en Miralda.

 

El punt de sortida ha estat la sala de ball, de ball humorístic, de grans balls de Màscares i de Mascarots a favor dels pobres, de xerrades de la CNT, de Comissions Obreres i d’Esquerra Republicana. Un espai històric, de gran qualitat popular i cultural, on la gent de Vilanova i la Geltrú, d’hivern en hivern, trobava un lloc de badallada al veure suar les columnes, al beure un gotet de vi o una graciosa o al trobar parella per ballar.

 

La primera parada que faig es al Museu Romàntic Can Papiol per visitar la biblioteca, el rebedor, la sala d’espera, l’alcova imperi, la sala de música, el saló de ball i totes, totes les  seves dependències, que van fer que hi tornès, una i una altra vegada, tan sols pel fet de poder aprofitar-me del plaer de desfruitar del bon gust i de la bellesa d’aquest racó de Vilanova i la Geltrú. Ara el  museu Romàntic Can Papiol es queixa i diu que necessita  d’una bona neteja, en fi, que vol ser rehabilitat, per lluir de tot el seu esplendor i per tant ha d’estar uns mesos posant-se a to i no es pot visitar. En assabentar-me del temps que aquest museu estarà tancat, vaig pensar que podria recrear el seu ambient, la seva riquesa, els seus colors i elements barrocs a la mostra de la Sala. Un dia a la sala de ball de Can Papiol, em vaig sentir romàntic, m’ho vaig suggerir i em vaig afirmar que seria un plaer poder recrear, adaptar i lluir l’espai de la sala íntima, la cuina, la sala d’espera i el dormitori del servei a la Gran Sala.

 

La segona parada, la de la de Biblioteca Museu Víctor Balaguer per trobar en la seva col·lecció alguns del mestres que desitjava incorporar a la mostra de la Sala.

 

Joaquim Mir (1873 – 1940)

Un jardí, el de casa seva, amb taules, cadires, vegetació abundant i al fons una casa blanca amb palmeres.

 

Alexandre de Cabanyes i Marquès (1877-1972)

Barques a la platja amb pescadors. Al fons el mar.

 

Enric C. Ricart (1893-1960)

Drac alat amb el cos cobert d’escates de cua cargolada de color vermell, uns grans forats al nas, unes orelles punxegudes i al pit l’escut de Vilanova.

 

Joan Martí Torrents (1887 – 1977)

Un carnaval multitudinari. Els homes vestits molt elegants amb frac i les dones amb vestits curts, molt lleugers i generosos escots.

 

L’arribada és la incorporació d’en Biel Capllonch, d’en Pep Durán i d’en Miralda, tres creadors d’avui que conec i als quals proposo participar al projecte per intervenir, d’una manera lliure, a una Sala plena d’història. Els tres accepten.

 

Personalment m’és grat i especialment complaent confrontar aspectes creatius i populars del passat amb creacions i cultura actuals. La meva proposta de les barreges, les mixtures i el diàleg entre elles fan subratllar el millor i més especial de cada gènere i època.

 

 

 

Una suculenta comilona hacia el futuro recuperando recetas, aventuras y desventuras del pasado en el centro de arte contemporáneo LA SALA

 

Para esta muestra he considerado oportuno valorar y dar a conocer aún más unos espacios de la historia y la cultura de Vilanova i la Geltrú que nos permitirán entender y gozar más de su riqueza actual.

 

El espacio? El del Gran Salón, Salón Marfil, La Sala.

¿El ambiente? El del Museo Romántico Can Papiol.

¿En la pared? Pinturas de la Biblioteca Museo Víctor Balaguer, de cuatro maestros de los siglos XIX y XX, de Joaquim Mir, de Alexandre de Cabanyes i Marquès, de Enric C. Ricart y de Martí

¿Intervenciones actuales? Las de Biel Capllonch, Pep Duran y Miralda.

 

El punto de partida ha sido la sala de baile, de baile humorístico, de grandes bailes de màscares i mascarots a favor de los pobres, de charlas de la CNT, de Comisiones Obreras y de Esquerra Republicana. Un espacio histórico, de gran calidad popular y cultural, donde la gente de Vilanova i la Geltrú, de invierno en invierno, se reunía para beber un vasito de vino o una gaseosa o encontrar pareja de baile y se quedaba boquiabierta
viendo como sudaban las columnas.

 

La primera parada es el Museo Romántico Can Papiol donde visito la biblioteca, el recibidor, la sala de espera, la alcoba imperio, la sala de música, el salón de baile y todas, todas sus dependencias. El buen gusto y la belleza de este rincón de Vilanova i la Geltrú me hicieron regresar, una y otra vez, sólo por el placer de disfrutarlo nuevamente. Ahora el Museo Romántico Can Papiol se queja y dice que necesita una buena limpieza, en fin, que quiere ser rehabilitado, para lucir con todo su esplendor y, por consiguiente, estará unos meses poniéndose a tono y no podrá visitarse.

 

Al enterarme de todo el tiempo que este museo estará cerrado, pensé que podría recrear su ambiente, su riqueza, sus colores y elementos barrocos en la muestra de La Sala. Un día, mientras estaba en la sala de baile de Can Papiol, me sentí romántico, lo pensé y me convencí a mí mismo de que sería un placer poder recrear, adaptar y lucir el espacio de la cocina, la sala de espera y el dormitorio del servicio en la Gran Sala.

 

La segunda parada es la Biblioteca Museo Víctor Balaguer para buscar en su colección algunos de los maestros que deseaba incorporar a la muestra de La Sala.

Joaquim Mir (1873 – 1940)

Un jardín, el de su casa, con mesas, sillas, abundante vegetación y, al fondo, una casa blanca con palmeras.

 

Alexandre de Cabanyes i Marquès (1877 – 1972)

Barcas en la playa con pescadores. Al fondo, el mar.

 

Martí Torrents (1887 – 1977)

Un carnaval multitudinario. Los hombres muy elegantemente vestidos con frac, y las mujeres, con vestidos cortos, muy ligeros y generosos escotes.

 

Enric C. Ricart (1893 – 1960)

Chaqueta y pantalón de diablo. Pantalones largos con una abertura que se cierra con un botón a presión y chaqueta confeccionada en loneta de color beige, ajustada al puño con una cinta, con capucha y dos cuernos.

 

El postre es la incorporación de Biel Capllonch, Pep Duran y Miralda, tres creadores actuales a quienes conozco y propongo participar en el proyecto para intervenir, libremente, en una Sala llena de historia. Los tres aceptan.

 

Personalmente me resulta grato y especialmente placentero confrontar aspectos creativos y populares del pasado con creaciones y cultura actuales. Mi propuesta de mezclas, mixturas y diálogo entre ellas subraya lo mejor y más especial de cada género y época.

 

 

1898 mosca

1898 cartell

 

1899 NENS

Vilanova i la Geltrú - 1928 (1)

Vilanova i la Geltrú - 1928 (2)

Vilanova i la Geltrú - 1928 (3)

 


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *